Leerproblemen door slechte oogmotoriek

Heeft uw kind leerproblemen als gevolg van ADHD, ADD of dyslexie? Dan loont het de moeite te laten onderzoeken of de werking van de ogen wellicht tekortschiet. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel mensen met dergelijke leerproblemen problemen hebben met de motoriek van de ogen, het scherpstellen (accommoderen) van de lens van het oog en/of met de capaciteit van beide ogen om gelijkmatig volg- en sprongbewegingen te kunnen maken.

Leerproblemen, oogmotoriek en AD(H)D

Ga maar bij uzelf na: als lezen vermoeiend, zwaar of zelfs onmogelijk is, dan verlegt u uw aandacht al gauw naar andere dingen. En datzelfde geldt voor uw kind. Uit een vergelijking tussen de Convergence Insufficiency Symptom Survey met de DSM-IV criteria voor ADHD blijkt, dat 5 van de 9 symptomen van verminderde aandacht als gevolg van ADHD en ADD te maken hebben met het niet of onvoldoende naar binnen kunnen draaien van de ogen. We noemen dit: convergentie-insufficiëntie (CI). Het is dus belangrijk is dat mensen met ADHD ook worden onderzocht op eventuele CI. En als hiervan inderdaad sprake is, dan is het verstandig dit te laten behandelen. Ter verbetering van de leerproblemen.

Lees meer over oogconvergentie en accommodatie (de diepere oorzaken)

Lees meer over onze behandeling van de oogmotoriek

Wil je graag meer informatie?

Wil je graag meer informatie en advies over een klacht? Of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met Chiropractie Harderwijk.