Motoriek van uw kind verbeteren
Heeft uw kind problemen met de motoriek? Met de juiste behandeling kan deze sterk verbeteren. Een goede coördinatie is afhankelijk van de controle die uw kind heeft over de spieren. En dat hangt weer af van de mate waarin het brein de signalen van de beweging (sensoriek) goed verwerkt. Kortom: een goede motoriek begint in de hersenen.
Motoriek: controle over lijf en leden
Met motorische vaardigheden bedoelen we: de controle over het bewegingsapparaat (het geheel van botten, gewrichten, pezen en zenuwen). Tijdens de ontwikkeling leren kinderen niet alleen praten, denken en lezen, maar ze leren ook steeds beter hoe ze controle moeten uitoefenen over hun spieren. Van balans (leren fietsen) en de coördinatie van de vingers tot het onder controle krijgen van de spieren van de blaas (zindelijkheid). Ook praten en lezen vallen onder motorische vaardigheden. Dit hangt namelijk samen met het controleren van respectievelijk de mond- en keelspieren en de oogspieren.
Motoriek én sensoriek
Een goede coördinatie (motoriek) is afhankelijk van voldoende controle over de spieren. Dit kan alleen wanneer het brein ook de signalering van beweging (sensoriek) goed verwerkt. Het gaat hierbij dan ook om integratie van sensoriek (informatie vanuit het lichaam naar de hersenen) en motoriek (aansturing van de hersenen via de zenuwen naar de spieren in het lichaam). Dit alles dus nauwkeurige integratie en controle.
Onze aanpak voor betere motoriek
Onze aanpak kenmerkt zich door het trainen van specifieke onderdelen van het brein. Dit doen wij van de functioneel-neurologische blik op het Functioneel Disconnectie Syndroom (FDS). Onder FDS verstaan we een vertraging of verstoring in de ontwikkeling van het brein. Onze specifieke training resulteert niet alleen in verbetering van de motoriek, maar biedt ook de mogelijkheid tot verbetering van andere symptomen van FDS. Ook voedingsadvies is onderdeel van onze aanpak.
Lees meer over onze aanpak
Lees meer over de werking van het brein in relatie tot motoriek