Leerproblemen: oogmotoriek & accommodatie

Een tekortschietende oogmotoriek kan problemen geven met leren en concentreren. Hier leest u meer over de dieperliggende oorzaken: oogconvergentie en accommodatie.

Oogconvergentie en accommodatie worden gecontroleerd door speciale zenuwstructuren in de hersenstam. Ook het middenstuk van de kleine hersenen vervult een belangrijke functie in de oogdynamiek. En ten derde moeten de ogen accuraat van links naar rechts bewegen en aan het eind van de leesregel met een sprongbeweging terug naar links kunnen. Ook hierin kunnen subtiele verschillen aanwezig zijn. Deze zogeheten saccadische oogbewegingen worden gecontroleerd door de hersenstam en de frontale hersenen. Ook in deze structuren kan het misgaan bij mensen met een vertraging of verstoring in de ontwikkeling van het brein (het Functioneel Disconnectie Syndroom – FDS).

Problemen met informatieverwerking

Vaak wordt in geval van een lui oog gekozen voor afplakken, oefenen of eventueel een operatief ingrijpen. Dit lijkt in een aantal gevallen inderdaad verbetering te geven van de FDS-klachten (bovenop de verbetering van de oogmotoriek). Echter, bij FDS is ook sprake van problemen met de informatieverwerking als oorzaak van leerproblemen. Dit is een samenspel van de linker en de rechter hersenen. Simpel gezegd: de rechterhersenhelft verwerkt de nieuwe informatie, waarna de linker hersenhelft deze informatie analyseert. Als de rechterhersenhelft minder goed functioneert, dan blijkt het hele leerproces daar steken, en komt de linkerhersenhelft niet eens toe aan het analyseren.

Onze behandeling

Neuro4kids heeft zich verregaand gespecialiseerd in het behandelen van problemen met zowel oogmotoriek als informatieverwerking.

Lees meer over onze behandeling (oogmotoriek)

Lees meer over Interactive Metronome (informatieverwerking)

Wil je graag meer informatie?

Wil je graag meer informatie en advies over een klacht? Of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met Chiropractie Harderwijk.