Comorbiditeit: verschillende symptomen naast elkaar

Is bij uw kind sprake van verschillende symptomen naast elkaar? Heeft het bijvoorbeeld problemen met het vasthouden van de aandacht én met de motoriek? Of heeft het last van tics én problemen met taal en lezen? Uw kind is niet de enige. Integendeel zelfs. Want uit onderzoek blijkt dat een stoornis – zoals ADHD, ADD of dyslexie – zelden alleen bestaat. Vrijwel altijd is er een overlap tussen verschillende aandoeningen. We noemen dit: comorbiditeit.

Behandeling van comorbiditeit: de reguliere visie

Mensen krijgen gewoonlijk een diagnose op basis van de symptomen die het duidelijkst aanwezig zijn. En de behandeling of medicatie wordt dan ook daarop afgestemd. Zo krijgen kinderen met ADHD en ADD vaak medicatie voorgeschreven, terwijl kinderen met dyslexie vaak een auditieve therapie of een speciale bril krijgen. En kinderen met dyspraxie krijgen veelal een oefenprogramma ter verbetering van de motoriek. In onze visie is dit slechts symptoombestrijding. Want stop met de medicatie en de symptomen keren binnen enkele dagen terug. Al deze behandelingen zijn bovendien zeer diverse benaderingen voor leer- en gedragsproblemen die heel veel overlap vertonen. En waarvan ook bekend is dat die overlap bestaat.

Onze aanpak van comorbiditeit

Neuro4kids werkt volgens deze visie. We gaan op zoek naar de onderliggende oorzaak (te vinden in de onderliggende structuren) en stemmen daarop ons behandelplan af.

Lees meer over onze werkwijze

Wil je graag meer informatie?

Wil je graag meer informatie en advies over een klacht? Of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met Chiropractie Harderwijk.