Voedingssupplementen bij leer- en gedragsproblemen

Het is belangrijk om kinderen in de groei te helpen met de beste bouwstoffen voor de hersenen. Bij het behandelen van leer- en gedragsproblemen maken wij dan ook altijd een voedingsplan. Het advies gaat over voeding én voedingssupplementen. Sommige mensen denken dat je bij een perfect dieet geen supplementen nodig hebben. Maar er zijn uitzonderingen:

Lange omega-3 vetzuren

Er zijn ongezonde vetten (transvetten uit gebakken en gefrituurde producten en verzadigde vetten) en gezonde vetten: vetten die juist goed zijn voor hart- en bloedvaten en die de risico’s op dergelijke aandoeningen verkleinen. Het gaat om de lange omega3-vetzuren. Deze zijn niet alleen goed voor hart- en bloedvaten, maar ook voor het functioneren van ons zenuwstelsel.

Groei en ontwikkeling van de hersenen

Lange omega-3 vetzuren (EPA en DHA) worden ook wel essentiële vetzuren (EVZ) genoemd. Deze vetzuren zijn essentieel voor de groei en ontwikkeling van de hersenen. Ook spelen deze een belangrijke rol bij een goede gezondheid van het hart en bloedvaten en het reguleren van het afweersysteem. Essentiële vetzuren hebben een bewezen gunstige werking op het concentratievermogen, de impulsiviteit, de gezondheid van hart en bloedvaten en op depressiviteit en astmatische klachten (Richardson, 2006).

Vitamines en mineralen

Zeker wanneer het kind in voorgaande jaren beperkt gezond at, is het waarschijnlijk dat het lichaam weinig micro-voedingsstoffen (zoals mineralen en vitamines) in de opslag heeft die nodig zijn voor celherstel en celgroei. Dan kan behandeling met vitamine B-complex, vitamine C en essentiële vetzuren wenselijk zijn, mogelijk met extra omega-6 (arachidonzuur). Ook de mineralen zink en magnesium horen bij een volwaardige supplementatie.

In recente onderzoeken met een supplement van zinksulfide verbeterde ADHD-gerelateerd gedrag (Akhondzadeh et al, 2004; Bilici et al, 2004). De magnesiumwaarden zijn laag bij 95% van kinderen die zijn gediagnosticeerd met ADHD.

Vit D [DOWNLOAD PDF]

Wil je graag meer informatie?

Wil je graag meer informatie en advies over een klacht? Of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met Chiropractie Harderwijk.