Functionele neurologie

In onze praktijk (en ook op deze website) hanteren we regelmatig de term functionele neurologie. Dat is namelijk het uitgangspunt van onze behandelmethode. De functionele neurologie gaat uit van de plasticiteit (de mogelijkheid tot verandering) van het zenuwstelsel.

Met kennis van het zenuwstelsel

Ter verduidelijking: neurologie gaat over kennis (logos) van het zenuwstelsel (neuro). Het zenuwstelsel omvat de hersenen, de hersenstam, het ruggenmerg en alle uittredende zenuwen. In de neurowetenschappen is een groot deel van de kennis gebaseerd op wat al bekend is vanwege neurologische uitval: de situatie waarbij bepaalde delen in het zenuwstelsel niet meer functioneren. Vanuit de functionele neurologie kijken we daar iets anders tegenaan. Stukjes zenuwstelsel kunnen, om tal van redenen, verminderd functioneren, maar het zenuwstelsel als geheel functioneert nog wel. Functionele verschillen kunnen pas sinds kort zichtbaar worden gemaakt, dankzij onder meer fMRI.

Functioneel MRI-onderzoek (fMRI)

De laatste jaren komt de medische wetenschap er meer en meer achter dat functionele tekortkomingen in het zenuwstelsel een grote rol spelen bij allerlei aandoeningen, waaronder ook leer- en gedragsproblemen bij kinderen. Zo weten we uit onderzoek dat een beschadiging van de prefrontale cortex kan leiden tot veranderingen in aandacht, sociaal gedrag in impulscontrole. Functioneel MRI-onderzoek (fMRI) bevestigt dat dit stukje brein inderdaad anders functioneert bij kinderen met een vertraging in de ontwikkeling van het brein.

Wil je graag meer informatie?

Wil je graag meer informatie en advies over een klacht? Of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met Chiropractie Harderwijk.